Norjanreissu 3.8.1998 - 14.8.1998

Tähän on kerätty kuvat reissusta, matkakertomusta tulee sitä mukaa kun saan sitä tehtyä. Ylimmäisenä panoraamakuva joka on kasattu useammasta kuvasta.

Selitystekstit ovat kuvien yläpuolella, mielestäni niitä on helpompi lukea sillä tavalla. Minulla on kartta jossa on että mistä kuvat ovat, mutta karttaa ei ole nyt käsillä joten lisään paikannimet ja matkareitin myöhemmin.

Karkea reittikuvaus on että ensin Lappiin, sitten käsivarresta länteen kunnes tullaan Atlantin rantaan, sitten rantaa pitkin pohjoiseen Hammerfestin kautta ja Nordkappista suoraan etelään, Suomeen saakka.

Kolmisentuhatta kilometriä tuli ajoa vaikka auto kulki junassa niin pohjoiseen kuin pääsee. Norjassa tiet ovat todella mutkaisia, kartasta mitattu etäisyys (linnuntietä) on helposti vain puolet maantiematkasta, pahimmillaan jopa vielä vähemmän. Näin etenkin jos mitataan etäisyyttä rannikolla, pohjois- eteläsuunnassa, tiet kun kiertävät kaikki vuononpohjat.

Päästäkseen muutaman kilometrin pohjoiseen saa ajaa kymmeniä kilometrejä vuonon rantaa, ensin sisämaahan päin ja sitten merellepäin, siltoja ei juuri tunneta.

Panoraama

Tämä kuva on otettu melkein suoraan alaspäin nojaamalla vähän tien kaiteen yli. Eipä tee mieli ajaa ulos tällä kohtaa.

Rotko1

Tälläinen virran uurtama jyrkkä rotko tuntui olevan varsin tavallinen näky.

Rotko2

Rannalla ei juuri asuta, vuori lähtee suoraan merestä.

Vuori

Muutaman metrin levyinen puronen heinäkuussa on varsin vuolas koski keväällä. Puro menee rannassa olevan tien ali tunnelia mutta keväisin vettä saattaa olla niin paljon että tunneli ei riitä ja vesi tulvii tielle.

Puroja

Nordkappin lauttaa odottelevia motoristeja. Olivat aika ihmeissään kun sää suosi, lämmintä liki 20 astetta ja puolipilvistä, kuten kuvasta näkyy. Sää vaihtelee todella nopeasti jos niikseen tulee, aamulla saattaa olla kirkasta ja +20, päivällä voi tihuuttaa räntää ja lämpötila on muutamia asteita.

Meitä onni suosi, kahden viikon reissusta liki puolitoista viikkoa oli aurinkoista ja lämmintä, liki kahtakymmentä astetta. Pari loppupäivääkin oli kohtuullisia, viittätoista astetta ja tuulista. Yhtä hyvin olisi voinut olla +5 ja räntäsadetta koko kaksi viikkoa.

Lauttamatkan hinnoittelu oli aika suolainen ja muutenkin tuosta pohjoiseen oli aika vahva turistihinnoittelun maku monessa asiassa.

Motoristeja

Joku vuono jonka nimeä en tähän hätään muista. :)

Vuono1

Nordkappin turistirysä. Aidatulle alueelle pääsy olisi maksanut toistasataa markkaa per henki jota matkakassa ei kestänyt enää tässä vaiheessa, joten päätimme ottaa kuvia riittävän etäältä.

Kuvanottopaikasta vasemmalla oli iso aidattu alue jossa joukko antenneja vähän joka suuntaan sekä isoja 'Sotilasalue. Pääsy kielletty!'- sekä kuvauskieltoplakaatteja, joten jätin kuvaamisen siihen suuntaan vähemmälle.

Nordkapp-ravintola

Meren suuntaan sai kuvata joten tuossa on sitten Nordkappin vierestä näkymä pohjoiseen päin.

Jäämerta

Tiestä piti napata kuva kun ajellessa alkoi tuntua siltä että on aivan väärä ajopeli alla, olisi moottoripyörä ehdottomasti pitänyt olla. Tuommoista tietä riitti kymmeniä kilometrejä.

Tietä

Mutkatietä

Ei tarvinnut mennä kuin vähän syrjempään niin löytyi yhden lammen rannalta ihan ehtaa lunta, montakymmentä senttiä vielä elokuussa. Eikä oltu kuin muutama sata metriä merenpinnan yläpuolella.

Lunta!

Maisema sisämaassakin oli varsin karua, enimmäkseen sammalta ja kiviä.

Kivikkoa

Takaisintullessa poikettiin vielä Rovaniemellä Artikumissa, kun sattui olemaan viikinkiaiheinen näyttely juuri menossa.

Artikum 1

Artikum 2

Artikum 3Sivua päivitetty viimeksi 1.1. 2011

Tapahtumasivulle

Pääsivulle